Mentorji 2022

Christian Gamst Miller-Harris je mednarodno uveljavljen scenarist, rojen v Angliji, mladost je preživel na Novi Zelandiji, trenutno živi na Danskem. Na področju filma in scenaristike je diplomiral in magistriral na univerzah v Angliji in na Danskem. Je avtor številnih scenarijev kratkih filmov, med drugim z oskarjem nagrajenega kratkega filma Helium (2016, režiser Anders Walter) in zmagovalca danskega Mednarodnega festivala kratkega filma Odense MINI (2014, režiser Milad Alami). Njegov prvi celovečerni film Sticks and Stones (2018, režiser Martin Skovbjerg) je bil predstavljen na festivalih The Nouveau Cinema v Montrealu, CPH Pix v Kopenhagnu in BFI London ter prejel nominacijo za nagrado danske filmske akademije. Je tudi avtor scenarijev za več uspešnih danskih serij, kot so Dicte, 2016, in Follow the Money, 2016). V letu 2020 so premiero doživele kar tri serije, pri katerih je sodeloval kot scenarist, Ragnarok (Netflix), Stikker in Pulse (danska televizija). Zadnja je bila uvrščena v tekmovalni program mednarodnega festivala Series Mania v francoskem Lillu. Trenutno razvija več scenarijev za celovečerne filme in piše avtorsko serijo.

 

Matevž Jerman je dejaven kot kurator in režiser. Napisal in režiral je več eksperimentalnih kratkih filmov ter videospotov, pogosto pa deluje tudi v vlogi soscenarista. Za kratki film Vdor je leta 2021 prejel Vesno za najboljši eksperimentalni film na Festivalu slovenskega filma, leta 2020 in 2021 pa nagradi za najboljši slovenski videospot leta na festivalu Tresk!. Je tudi programski direktor FeKK – Festivala kratkega filma v Ljubljani in je aktiven pri različnih projektih Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken. Kot selektor za kratki film redno sodeluje s filmskimi festivali kot sta Kino Otok in LiFFe. Pri Slovenski kinoteki je dejaven kot kurator programov kratkih filmov in kot raziskovalec zbirk slovenskega avantgardnega filma.

 

Peter Cerovšek se s filmom ukvarja v različnih vlogah: kot filmski selektor, kurator, scenarist, režiser, kritik in publicist. Je direktor in selektor FeKK – festivala kratkega filma v Ljubljani ter predsednik Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken. Na festivalu LiFFe je selektor kratkometražnega programa Evropa na kratko. Je direktor zavoda SCCA, Centra za sodobno umetnost Ljubljana, kjer deluje tudi kot vodja Postaje DIVA (arhiva umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti). V letu 2021 je pobudnik ustanovitve festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, ki nastaja v koprodukciji med Zavodom SCCA-Ljubljana in Slovensko kinoteko. Režiral je več kratkih filmov, ki so prejeli mednarodno priznanje.

 

Tanja Hladnik je diplomirala iz primerjalne književnosti, literarne teorije in novinarstva ter magistrirala iz kuratorstva. Od leta 2013 je stalna programska sodelavka, od leta 2016 pa direktorica in programska sovodja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema. V različnih vlogah redno sodeluje z drugimi filmskimi festivali v tujini in doma, med drugim s FeKK – festivalom kratkega filma v Ljubljani. V letu 2021 je bila kot urednica scenarijev vključena v celoletno delavnico razvoja scenarijev igranih filmov ScriptLab (del programa TorinoFilmLab, Italija), in sicer pod mentorstvom romanopisca, scenarista in režiserja Răzvana Rădulescuja, enega od osrednjih ustvarjalcev novega vala romunske kinematografije.

 

Anja Prusnik je igralka, televizijska voditeljica in odrska ustvarjalka. Igralsko pot je začela v Studiu bratov Vajevec, kjer že desetletje prakticira in raziskuje igralsko metodo Leeja Strasberga. Raziskovanje je nadaljevala v tujini, kjer je v Prague Playhouse Acting Studio raziskovala principe Meisnerjeve tehnike, svoje znanje pa dopolnjevala na delavnicah casting direktorice Nancy Bishop in številnih drugih. Ob vrnitvi v Ljubljano je začela s študijem glasu in govora na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Svoje znanje in izkušnje kreativno prepleta med seboj in preizkuša njihovo aplikativnost na različnih performativnih področjih kot so gledališče, film, televizija in psihofizična priprava na javni nastop.

 

 

kratka scena © 2022

oblikovanje: mashoni